wtorek, 11 czerwca 2013

Ciasto truskawkowo-rabarbarowe z kruszonką - szybko i smacznie

Tematyka bloga na ogół inna, jednak ostatnio sporo czasu spędzam w kuchni. Rozpoczęłam sezon truskawkowy, więc czemu miałabym nie podzielić się przepisem, na szybkie i łatwe ciasto.
Uwielbiają je domownicy, robi się je w kilkanaście minut :)


Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru ( ja daję niepełną)
- 1/2 szkl. oleju
- 1 i 1/2 szkl. mąki tortowej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

W przypadku ciasta z truskawkami i rabarbarem, daję około 12 truskawek i niecałe 2 gałązki rabarbaru. Kroję w drobną kostkę.

Kruszona:
- 1 łyżka miękkiego masła
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki

Miksuję jaja z cukrem, następnie dodaję olej, na końcu dosypuję mąkę i proszek do pieczenia dalej miksując.
Jest to ilość na dużą blachę.

Wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, sypiemy pokrojone owoce i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w około 180 stopniach, mniej więcej godzinę.

Tego samego przepisu bazowego używam do innych owoców, np. śliwek.



Smacznego.
Przepis szybki i jednogarnkowy, czyli taki jak lubię.

7 komentarzy: